Slik trener Hjelpekorpset på vinterredning

Hjelpekorpset skal være rustet til å løse krevende redningsoppdrag fra fjord til fjell og denne helgen måtte deltakerne gjennom et aktivt treningsprogram med lite søvn, store avstander på ski med oppakning, overnatte i telt og arbeide i temperaturer ned mot – 20 grader.

Røde Kors Hjelpekorps på øvelse vinteren 2017

[et_pb_section admin_label=»section»][et_pb_row admin_label=»row»][et_pb_column type=»4_4″][et_pb_text admin_label=»Tekst» background_layout=»light» text_orientation=»left» use_border_color=»off» border_color=»#ffffff» border_style=»solid»]

Kursleder Mats Flaten mener at det viktigste med kurset er at deltakerne får testet grenser og samtidig får en positiv opplevelse av å være ute på vinteren. Foto: Tore Næss

15 nye deltakere var i helgen samlet på KSOR (Kvalifisert Søk og Redning) vinterøvelse på Hovden i øvre Setesdal.  Fem av disse var fra Røde Kors Grimstad og formålet er å trene opp nytt mannskap for søk og redning i vinterfjellet og på snødekt mark der man benytter snøscooter eller ski.

Hjelpekorpset skal være rustet til å løse krevende redningsoppdrag fra fjord til fjell og denne helgen måtte deltakerne gjennom et aktivt treningsprogram med lite søvn, store avstander på ski, arbeide og overnatte i telt i temperaturer ned mot – 20 grader.

Kursleder Mats Flaten sier at de mest grunnleggende prinsippene med kurset er å lære å ta vare på seg selv og andre under krevende forhold. Det er ofte under dårlig vær folk trenger hjelp og det er derfor viktig å bli kjent med de reelle elementene som er under søk og redning. Når andre går inn går vi ut.


To av kursdeltkaerne har nettopp funnet en nedgravd person/markør. Arbeidet frem til nå har vært krevende, nå gjenstår grunnleggende førstehjelp og å få vedkommende frakten til nærmeste vei/bebyggelse. Foto: Tore Næss.

Vårt mannskap må kunne kjenne sine egne grenser for å hjelpe andre. En som ikke vet hva han eller hun tåler i “ekstreme situasjoner” er en dårlig redningsarbeider, derfor er dette kurset hardere enn andre kurs. Det er viktig at kursdeltakerne får testet grenser og samtidig får en positiv opplevelse av å være ute på vinteren. Det er slik vi bygger gode hjelpekorpsere.

I løpet av kurset er deltakerne på konstant beredskap og blir kalt ut på flere leteaksjoner dag og natt. De bærer sin egen oppakning, trener på orientering, praktisk friluftsliv, førstehjelp i kalde omgivelser, søk etter savnede i snøskred, sti- og flankesøk. De må også lære å grave seg ned i snøen, lage nødbivuakk og overnatting ute i det fri.

Orientering i vinterlandskapet er en viktig del av kurset. Etter å ha besteget en fjelltopp kryss peiler de to deltakerne synlige landemerker for å finne posisjonen sin. GPS er ikke tillatt. Foto: Tore Næss.

Tross strenge krav poengteres Mats at man ikke trenger å være “Lars Monsen” for å bli hjelpekorpser. De viktigste forutsetningene er at man er glad i friluftsliv, har et ønske om å hjelpe  andre og er villig til å lære. Vi er en åpen og inkluderende gjeng som har plass til mange flere.

Røde Kors Hjelpekorps har et godt rykte og renomme. De samarbeider godt med andre redningsgrupper og nødetater, og har gjennom året flere reelle redningsaksjoner både lokalt i distriktet og på høyfjellet. Under følger en kort videosnutt fra øvelsen.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.